Tavaszi receptek

Tavaszi receptek

Kicsit hosszúra nyúlt a tél, a naptári tavasz indulásakor még bőven éjszakai fagyok borzolták a kedélyeket. A napsütéses óráknak köszönhetően az egyre melegedő hőmérséklet, na és persze az egyre aktívabb halak már egyértelműen a horgászszezon kezdetét jelentik.

Kicsit hosszúra nyúlt a tél, a naptári tavasz indulásakor még bőven éjszakai fagyok borzolták a kedélyeket. A napsütéses óráknak köszönhetően az egyre melegedő hőmérséklet, na és persze az egyre aktívabb halak már egyértelműen a horgászszezon kezdetét jelentik.

Nem olyan egyszerű a horgászok dolga ebben az időszakban, hiszen a számos csalogatóanyag közül nem mindegyik felel meg a felmelegedő vizek által támasztott követelményeknek. Félreértés ne essék, kis túlzással minden etetőanyaggal és csalival lehet halat fogni. Jelentős különbség viszont, hogy a horgászat végén egy eredményes napra tekinthetünk-e vissza, vagy egyetlen hallal zárjuk a napot. 

Bemutatunk néhány már bizonyított etetőanyag-kombinációt, amivel sikeresek lehetünk a tavaszi horgászatok alkalmával.

 9_PR_Timar_2204_IMG_0121.jpg

Dorozsmás dévérek

– 2 kg Competition Bream

– 1 kg Competition Roach

– 2 kg löszös agyag

– 500 ml Competition Liquid speciál dévér

– kb. 600 ml víz

– élő anyag (csonti, pink, báb)

 10_PR_Timar_2204_IMG_0128.jpg

Kinek ne dobogna hevesebben a szíve, amikor öreg, bronzszínű dévér ficánkol a horgán, a fején jellegzetes nászkiütésekkel, a dorozsmákkal. Ezzel az etetőkeverékkel még az igazán öreg keszeget és horogra csalhatjuk. A Competition Bream összetevő az édes ízért, a Competition Roach a fűszeresért felel. A kettő együtt nagyon jól kiegészíti egymást. A keverésnél a vízzel oldott aromát adjuk a szárazon összekevert etetőanyagokhoz. A földet, ami majd ködtakaróval borítja be az etetésünket külön nedvesítsük, és a készre kevert etetővel elegyítsük az élőanyaghoz hasonlóan.

 

12_PR_Timar_2204_IMG_20210209_164503.jpg

Itt a piros

– 2 kg Golden Carp eper-scopex 

– 1 kg Basic mix eper

– 250 ml Mix Liquid eper

– kb. 1000 ml víz

Ajánlott csali: főtt kukorica, SuperCorn eper

 

Ne várjunk a földieper éréséig! Jégveszte után nem sokkal már nyerő lehet ez az íz, ha ponty a célhal. Ez a gazdaságos keverék feederezés és úszózás során is egész évben használható. Keverjünk hozzá magokat, de ne vizezzük túl! Ha az etetőanyag ízével megegyező pácolt csemegekukoricával, azaz SuperCornnal csalizunk gyakoribbak lesznek a kapások.

Vámpírok réme

– 1 kg Feeder Guru white ghost

– 0,5 kg TTX (őrölt kukoricapogácsa)

– 200 g Feeder Guru Feeding Pellet white ghost

– kb. 700 ml víz

Ajánlott csali: Method Serie Mini Pop-Up 11 mm vagy Method Serie Fluo Soft Pellet fokhagyma

 

A pontyok is buknak a fokhagyma ízére a nyári melegben. A fokhagymás-mandulás ízesítésű method mixnek ugyanilyen ízű pelletszemekkel csak fokozhatjuk csalogatóhatását. A kukoricapogácsát külön áztassuk fel, és ha már egyenletesen puha, adjuk a száraz keverékhez. Alapos mixelés után jöhetnek a pelletszemek is.

 1_PR_Timar_2204_DSCN4214.jpg

Kukoricacsoda

– 1 kg Method Mix sweet corn

– 0,5 kg TTX őrölt

– 100 ml Competition Liquid sweet corn

 

Egyszerű, de nagyszerű kombináció, ami egész éven át sikeresen alkalmazható. A Method Mix finomra őrölt, szinte porszerű szemcseméretének köszönhetően kifejezetten alkalmas a tavaszi időszakban az óvatosan táplálkozó halak becserkészésére is. A TTX, azaz kukoricapogácsa régóta használt adalékanyag, amit egyre többször alkalmaznak a horgászok akár önmagában is. Ezek kombinációját tovább­aromázva igazán attraktív, extrán kukoricás keveréket kaphatunk, aminek nem tudnak ellenállni a téli álmukból ébredező pontyok.

 

Verseny pontycsemege

– 1 kg Competition Carp

– 0,5 kg Elite Carp

– 200 ml Competition Liquid scopex

 12_PR_Timar_2204_IMG_20210209_164503.jpg

Hosszú évek tapasztalatai alapján összeállított keverék, aminek köszönhetően megannyi sikert könyvelhetett már el csapatunk. A több éve elérhető Elite Carp egyedi aromájának köszönhetően az egyik legkedveltebb termékünk. Jellegzetes illata már kis mennyiségben felhasználva is rányomja bélyegét a több összetevőből álló keverékünkre. A Competition Carp a méltán felkapott édes panettone és a már jól bevált scopex aromát párosítva egy igazán különleges, nem mindennapi etetőanyag lett. Szerencsére ez a két mix megfelelően kiegészíti egymást, összekeverve egy aromás, markáns keveréket kapunk.

Extrém keverék, nem csak 

tavaszra

– 1 kg Extreme Feeder Groundbait panettone

– 200 g Extreme Pasta and Ready Mix narancs-fahéj

– 100 ml Extreme Magic Liquid panettone

 

Tapasztalatból mondjuk, hogy az Extreme termékcsalád idei újdonságai igazán megmozgatják a halak fantáziáját. A három, már jól bevált ízvilág mellé idén további három különleges ízesítésben is a horgászok szolgálatába állnak az Extreme Feeder Groundbait etetőanyagok, melyek a megszokott finomszemcsés methodos keverékektől eltérően több nagyobb méretű, így igazán figyelemfelkeltő alkotóelemet is tartalmaznak. Ezek az etetőanyagok a közhiedelemmel ellentétben egész éven át sikeresen alkalmazhatók, sőt mi több, a panettone, azaz olasz kuglófos ízesítés kifejezetten eredményes a tavaszi felmelegedő időszakban. Amennyiben a prémium minőségű hallisztes pelletekből készült alap viszonylag markáns illatát szeretnénk még attraktívabbá tenni, úgy érdemes némi Extreme Magic Liquidet a keverékünkhöz adni. Ezt megtehetjük akár az etetőanyag nedvesítésekor, vagy a sűrű aromának köszönhetően már a kosár megtöltése után is.

Az etetőanyagunk beltartalmának további növelése céljából adhatunk még a mixünkhöz 200 gramm Pasta and Ready Mixet. Mivel ezen termék alapját a főtt kukoricacsíra és egyéb szemestakarmányok alkotják, így biztosan hasznos alkotóeleme lesz a csalogatóanyagunknak.

 4_PR_Timar_2204_DSCN8184.jpg

Szénhidrátbomba a halaknak

– 0,5 kg Feeder Guru sweet corn

– 0,5 kg Feeder Guru green betain

– 200 ml Feeder Guru Sweet Liquid sweet corn vagy green betain 

 

Az Extreme, a Fanatical és a ­Method Mix szériáktól eltérően a sokak által megelégedéssel használt Feeder Guru termékcsalád etetőanyagainak az alapját nem a darált halas pelletek adják. Ezek a termékek kiváló minőségű darált kukorica, kukoricacsíra és TTX, azaz kukoricapogácsa bázisra épülnek. Talán ez a nagyon magas szénhidráttartalmú alap lehet a sikerességük a kulcsa. A család legújabb tagját a modern versenyhorgászatok ihlették, ahol az egyik leggyakrabban használt csalogatóanyag a TTX-kukoricacsíra kombináció. Ezt még inkább kukoricássá téve sikerült megalkotni a Feeder Guru sweet corn etetőanyagot, mely kiválóan használható önmagában is, de más keverékekhez hozzáadva pozitív irányba befolyásolhatja azok fogósságát. Az általunk számtalanszor sikerrel használt kombináció másik alkotóeleme a green betain elnevezésű, zöld színű, erős halas aromával ellátott etetőanyag. Ez az édes-halas kombináció már sokszor mentette meg a napunkat egy sikertelen horgászattól. Amennyiben tovább szeretnénk fokozni a keverék távcsalogató hatását, adjunk hozzá egy flakon Feeder Guru Sweet Liquidet tetszőleges ízben. Ez a kukoricatej alapú attraktor nemcsak közvetlenül etetőanyagunk körül fejti ki hatását, hanem messzire eljutva a vízben igazi mágnesként vonzza a halakat.

 2_PR_Timar_2204_DSCN6223.jpg

Reméljük a horgásztársak is legalább olyan sikerrel használják majd ezeket a recepteket, mint amennyire nekünk beváltak!