Pelsot a pelsora

Pelsot a pelsora

A március a horgászok számára akár az álmodozások hónapja is lehetne. A Timár Mix csapata túl van már néhány pecán, de ez még csak a kezdet. Egyre aktívabbak a halak, és a téli koplalás után már szívesen néznek komolyabb ennivaló után. Ebben segíthetünk nekik.

A legtöbb természetes vízen ilyenkor még bizonytalan uszonycsapásokkal, lassan távolodnak el a téli pihenőhelyükről a békés halak. Az igazi partközeli horgászatra még várni kell, de azért álmodozni szabad. Ilyen álmodozni való például a balatoni horgászat. Az utóbbi időben évente már 70 ezernél is többen próbáltak szerencsét horgászbottal ezen a csodálatos vízen. Jó néhány módszer létezik, amihez, mint etetőanyag-gyártók, mi is hozzá tudjuk tenni a magunkét. Sőt! Kifejezetten a Balatonra fejlesztettük a Pelso etetőanyag-családot, aminek öt tagját ezúton mutatjuk be. Szeretnénk, ha a szezont már a különféle színű és ízű Pelso keverékekkel kezdhetnék. 

Mielőtt egy új etetőanyag megszületik, három dolgot érdemes tisztázni. Melyik halfajnak szánjuk, annak mi a természetes tápláléka és milyen vízben fogjuk használni (álló- vagy folyóvíz). Ezek után jöhetnek a próbareceptek, amelyekből kiderül, hogy milyen alapanyagokat milyen ízekkel, esetleg aromákkal érdemes összekeverni. Ezek a receptek segítenek beállítani a keverék ideális szemcseméretét és színét. Teszthorgászaink szélben, esőben, hullámzásban és tükörvízen vallatták a Balatont, próbálkoztak jégolvadás után és rekkenő hőségben is, amíg végül összeállt az ötösfogat, a Pelso etetőanyag-család. Mást kíván az ívás előtt izmosodni akaró keszeg, és megint mást a nádasban fröcskölő ponty, hogy a mélyebb vízben élő darabosabbjáról meg ne feledkezzünk! Vegyük sorra, mivel tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy mihamarabb elkészülhessen az a bizonyos „pontyfénykép”.

 

6_PR_Timar_22_03_DSCN7433.jpg

 

Pelso ice 

Ez a fekete etetőanyag a jégolvadást követően és a késő őszi lehűlő vizeken egyaránt jó választás. Amikor a nap sugarai már érezhetően melegítik a horgászszívek mellett a víz felső rétegeit is, akkor jön el a Pelso ice ideje, és tarthat egészen addig, amíg a víz el nem éri a 14-16 Celsius-fokos hőmérsékletet. A méz és a szilva illata jellemzi ezt a szénhidrátban gazdag, kukoricacsíra-alapú és a szokásosnál apróbb szemcséjű keveréket. Kicsit füstöl, ha beletúr a hal a gombócba, vagy rászív az etetőkosárra. Fojtott csontival és vagdalt gilisztával tartalmasabbá tehető.

 

11_PR_Timar_22_03_DSCN8664.jpg

Sárgát vagy pirosat?

A Pelso sárga és a Pelso piros között nemcsak a színükben van különbség. Mindkettő tartalmaz fehérjedús pelletszemeket, szemcseméretük is hasonló, de aromájuk alaposan különbözik. A kora nyári időszakban nekünk a sárga hozott több halat. Az erősen citrusos, a vízben gyorsan terjedő citrom-narancs aromakeverék nagyon gyorsan az etetés környékére vonzza a halakat. A másik, ugyancsak kukoricaszármazékokból álló, közepesen tapadós változat piros, és az eper, valamint az olasz kug­lóf (panettone) aromáját hordozza. Ennek inkább a legmelegebb nyári hónapokban volt, és reméljük lesz is keletje a halak között. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy biztosra nem mehetünk. Ezek az etetőanyagok bármelyik horgászmódszerhez ajánlhatók. A víz körültekintő adagolásával magunknak kell elvégezni a „finomhangolást”, beállítani a kívánt állagot, alkalmazkodva a meder- és szélviszonyokhoz is. 

 

4_PR_Timar_22_03_DSCN6494.jpg

 Pelso method

Ez az etetőanyag kifejezetten methodkosárba való, szinte porszerűre darált keverék. A többi methodmixhez képest lassabban oldódik ki a kosárból. 15% hallisztet is kevertünk hozzá, ezzel növelve a tápértékét. Mi más is lehetne az ízesítése, mint a csoki és a narancs együttese. Ez az aromakombináció a csalik után már etetőanyagban is kapható.

 

3_PR_Timar_22_03_DSCN4299.jpg

Pelso keszegező

Barna szín, fahéj-szegfűszeg aroma és sok angolmorzsa jellemzi ezt a keszeges etetőanyagot.

Mólókról, partról begombócolva finom úszós szerelékkel vagy kisebb méretű feeder, esetleg methodkosárban is jól teszi a dolgát. 

8_PR_Timar_22_03_DSCN7875.jpg

A vizek és a halak egészsége

Végül két számunkra is igen fontos tényről is érdemes tudniuk a balatoni horgászoknak. Mivel valamennyi Timár Mix etetőanyag természetes, szinte emberi fogyasztásra is alkalmas összetevőkből áll, nincs félnivalója a tónak. Tudományos kutatások bizonyították, hogy a Balaton foszforszennyezésének elenyésző töredékét, alig 2,9 százalékát okozhatják a horgászok az etetéssel, ha pedig visszadobják az amúgy elvihető halat, akkor ennél picit többet. Évente 2000 tonnánál is nagyobb mennyiségű etetőanyagot juttatnak sporttársaink a vízbe. Még sincs emiatt szükség arra, hogy korlátozzák az etető- és csalogatóanyagok felhasználását. Több mint 30 év tapasztalata azonban arra int bennünket, hogy nem érdemes több vödörnyi halkajával agyonetetni a halakat, mert akkor nem a csalinkat fogják felvenni. A kevesebb néha több. 

Ugyancsak a víz és a halak egészségét szolgálja az az egyetemi kutatókkal közösen fejlesztett Timár Mix adalék, a Fish Health is, amit már nemcsak por, hanem folyékony formában is hozzákeverhetünk az etetőanyaghoz. Ráadásul, ha a halak elfogyasztják az azzal dúsított etetőanyagot, ellenállóbbak lesznek a fertőzésekkel szemben. Hála a horgászok partnerségének, egyre többen alkalmazzák ezt a környezetre ártalmatlan, sőt a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorló etetőanyagot. Tudjuk, balatoni méretekben ez valóban csupán cseppnyi orvosság, de segíthet abban, hogy sok-sok évig tiszta vízből foghassuk az egészséges és finom halakat.