Olasz kuglóf Timár módra

Olasz kuglóf Timár módra

Bizony, nagyon jó visszagondolni az ősz melegebb napjaira, vagy ahogy a népnyelv mondja, a vénasszonyok nyarára. Gyakran semmihez sem fogható horgász­sikereket tartogatnak számunkra ezek a forrónak már nem mondható, de annál kellemesebb, langyosan szellős napok, az időnként csípős éjszakákat követve.

A békés halak a hideg, szűkös hónapok felé közeledve intenzív táplálkozásba kezdenek. A horgászfülnek igazi szimfónia, ahogy ugrásokkal, fordulásokkal árulják el magukat. Ilyentájt él a víz – mondogatjuk –, közben azon morfondírozunk, mi is lenne az adott napon a halak kedvére való. Nyár már, ősz még nincs. A vajsavas etetőanyag talán már nem működik, a feketére festett meg még korai. Akkor mégis mi lehet a nyerő? Zavarba ejtő a Timár Mix kínálata. Tucatnyi etetőanyag-típus, hatalmas ízválaszték, a csalik komoly arzenáljáról nem is szólva. Hosszú perceken át agyalunk, hogy mit vigyünk magunkkal indiánnyár idején (hogy a szépkorú hölgyeket ne bántsuk). Hát persze! A kuglóf – jön a gyors megvilágosodás, és ezzel el is dőlt a napi menü szinte összes fogása. Kuglóf lesz, mégpedig olasz kuglóf. Ugye milyen jó azokra a meghitt karácsonyi reggelekre gondolni, amikor a tejeskávé vagy a kakaó mellé egy szeletnyi illatos kuglóf a reggeli? Panettone a tisztességes olasz neve ennek a süteménynek. Az édes, vaníliás tészta körbe­ölel mazsolát, narancsot, citromot, gyömbért és többféle kandírozott gyümölcsöt. Benne van a Földközi-tengerre néző lejtők összes finomsága, és ilyen ízvilágú a mi haleledelünk is. Az Extreme etetőanyag-család olasz kuglóf ízesítésű eleségei, csalijai és aromakivonatai a mi süteményestálunk pontyoknak, kárászoknak. Amikor a Timár Mix műhelyében sok vízparti előkészület és tesztelés után elkezdődött az Extreme széria sorozatgyártása, sokan felkapták a fejüket. Akkor ez most mi is?

DSCN7184.jpg

A zacskóban finomabb és durvább szemcsék egyaránt találhatók. A feederes etetők fejlődéstörténete során látható, hogyan lettek a keverékek szemcsésebből lisztfinomságúak, aztán megint darabosabb állagúak (a pelletekről nem is beszélve). Hogyan próbáltak a gyártók a hagyományos bordás etetőkosárhoz, a hosszú előkés alagútkosárhoz, majd pedig az egyre kisebb methodkosárhoz ideális etetőanyagot készíteni. Mi arra jutottunk, hogy a feederes etetőanyag akkor a legjobb, ha kisebb-nagyobb magdarabok, ízes-színes morzsaszemcsék és pelletforgácsok egy etetőanyag-felhőben tartják helyben a halakat. Ilyen lett az Extreme etetőanyag-család többféle ízesítésben. Fehér csoki, narancs-fahéj, édes kukorica, tenger gyümölcsei, négysajtos, illetve mostani főszereplőnk az olasz kuglóf tarkítják az étlapot. Egy horgászatra elég a kétkilós zacskó tartalmának felét bekeverni. Recept: A fél zacskó szemcsés etetőanyagot keverjük be körülbelül 3,5 deciliter vízzel. A kézi keverés is megfelelő, ez a mennyiség nem igényel fúrógépet. Nem baj, ha kicsit ragadósnak tűnik, ha békén hagyjuk 10 percre, száraznak fogjuk találni. Ekkor érdemes újabb féldecinyi vizet hozzáadni, jól elkeverni, és megint állni hagyni néhány percig. Ennyi idő alatt a nagyobb szemcsék is felveszik a nedvességet, de nem áznak el, a magdarabok roppanósak maradnak, összenyomva formálható lesz az anyag, viszont víz alatt gyorsan szétmállik a gombóc, vagy kioldódik a kosárból az etető. Methodkosárral szaporátlan lenne az alapozóetetést bejuttatni a célhelyre, ezért célszerű azt a hagyományos bordáskosárral vagy a hosszú előkés módszerhez használatos jókora alagútkosárral megoldani. 10-12 dobás már elegendő ezekben a hetekben. Igen fontos, hogy ne nyomjuk meg nagyon a kosárban az etetőanyagot, csak annyira, hogy még éppen lesüllyedjen a fenékre. Aztán 30-40 percenként érdemes újabb három-négy adagot bejuttatni. A napjainkban legdivatosabb methodhorgászatban két etetőanyag-típus használata a legjellemzőbb. Az egyik a szinte liszt­finomságúra őrölt változat. Keszegek, pontyok egyaránt szeretik, mivel többek között gyorsan bont és felhőt képez. A FeederGURU termékcsalád éppen az ilyen igényeknek felel meg. Viszont azt már tudjuk, hogy a methodkosarakban az áztatott, aromázott pellet is csodákra képes. Ezért, amikor az Extreme etetőanyagainkat terveztük a nem túl apró, de még nem is nagyon vaskos 3 mm-es ízesített pelletekre esett a választásunk. Sőt, a kilós csomag egyötödrész ízesített etetőanyagot is tartalmaz, ami segít javítani a keverék tapadóképességét, és plusz ízről is gondoskodik. Azért, hogy a vízparton minél kevesebb macerával nyerhesse el végső, horgászatra alkalmas formáját, a methodkosárba való pelletcsalád termékeihez folyékony aromát is csomagoltunk. Tapasztalataink szerint az aroma mellé még bő deciliternyi víz szükséges, és ezzel összekeverve mintegy tíz perc alatt kialakul a legkedvezőbb kosárbavaló. A pelletszemek külső felülete felázik, amiket a por állagú etetőanyag ragasztóként fog össze, és az egész intenzív aromát áraszt magából. A keverék kellemes kuglófillata olyan, mintha nem is vízparton, hanem egy cukrászdában lennénk. Végül, az előkészületek befejezéséül érdemes elővenni a számításba jöhető horogravalókat is. Az Extreme termékcsaládban a Timár Mix Fluo Bonbont, Fluo Pelletet, Soft Pelletet és egy Corn Upnak keresztelt kukoricaszem formájú színezett, aromázott csalit is kínál a horgászoknak. Bár többen esküsznek arra, hogy az etetőanyagtól vagy a csalogatópellettől eltérő ízvilágú csali ad több halat, ez nem mindig van így. Van, amikor az egymással harmonizáló bizonyul jobbnak. Mi ezúttal kitartottunk az olasz kuglóf íze mellett a csalik tekintetében is. 10-12 kosárnyi alappal kezdtük a horgászatot, és pelletet is kevertünk, aromáztunk. Ennek megfelelően ezúttal két horgászbotot használtunk. Az egyik az erősebb, hosszabb kétrészes Timár Mix ­Feeder Warrior volt. Erre bíztuk a nehezebb feladatokat és a hosszú előkés feederezést. A másik egy FeederGURU háromrészes bot volt, amivel a pelletes methodhorgászatra készültünk. Nem volt nehéz eldönteni, mivel is kezdjünk, hiszen az etetés óta eltelt 10-15 perc elég volt, hogy rátaláljanak a halak a felkínált ennivalóra. Így aztán eleinte methodkosárban bejuttatott pellet várta a pontyokat és a kárászokat. A csali olasz kuglóf ízesítésű Fluo Pellet volt 14 milliméteres méretben, amihez legalább 10-es, de inkább nyolcas szakáll nélküli horgot választottunk. A kétszínűség itt nem negatív tulajdonság, hanem még egy plusz esély, ha a feltálalt egyik szín kevésbé tetszene a halaknak. Rikító narancssárgában és az érett, citromhéj sárga színében pompázik pontosabban fluoreszkál ez a pellet.

DSCN6223.jpg

A csalitüskére könnyen feltűzhető, de anyagának köszönhetően jól tart azon, dobáskor biztosan nem esik le és a kosár közelében lebegve várja a halakat. Ezúttal nem sokáig unatkoztunk. Előbb egy kisebb, de annál falánkabb kárász vette fel a jókora falatot, majd nagyobb testvéreiből is sikerült fogni néhányat. Az első pontyra fél órát vártunk, amit még néhány követett, aztán csend lett, hosszú perceken át mozdulatlanul állt a botspicc. Az okokat hiába találgattuk, de megfeleztük a pelletet és kisebb horoggal kísérleteztünk, hátha... Valami komolyabb változásra volt szükség, hogy ne csak napozzunk a nyáriasra fordult melegben. Botot cseréltünk, néhány kosárnyit etettünk, majd nagy öblű, 10-es horog került a kapocsba a mintegy 40 centis előkén. Ez már a másik módszer, a hosszú előkés feederezés volt. A horogra soft, azaz lágy pellet került. A 10 mm-es átmérőjű pelletből könnyen kibújik a horoghegy. Szinte elég egyetlen szippantás, hogy mindenféle ellenállás nélkül pontyszájban végezze a falat. Rögvest kiderült, hogy ez nem csupán elmélet. A soft pellet kiválóan alkalmas arra, hogy hosszú előkés feeder módszerrel eredjünk a pontyok és a kárászok után. Nem felel meg ugyan a hivatalos versenyszabályoknak, de rendkívül hatékony az is, ha a hosszabb előke végén lévő csalit lazán belenyomjuk az alagútkosár végébe. Ez az „álmethod” módszer a finnyásan turkáló halak esetén lehet eredményes. Az egyre csökkenő kapásszám miatt a pontyok, kárászok bizonyára jóllaktak, így nekünk sem volt okunk tovább halogatni az ebédet. A Timár Mix olasz kuglóf menüje ezúttal rámutatott, nem baj, sőt jó eredményekkel kecsegtet, ha ugyanaz az ízvilág kísér végig egy horgászatot. A vajsav és a halibutolaj helyett a friss sütemény illata egészen addig kísérti a horgászt, amíg nem talál magának egy szép szelet olasz kuglófot. Jó étvágyat!