Fine Dining  avagy az ízek mindenek előtt

Fine Dining avagy az ízek mindenek előtt

Mint ki gyakran ragad főzőkanalat két horgászat között és maga is szeret jókat enni nem téríthetem el a gondolkodást a konyháról akkor sem, amikor halfogásra készülök. Ugye nektek is jólesik időnként egy régi recept alapján elkészült pörkölt, ne adj Isten velőspacal. Nem is szólva a jó fokhagymaszagú brassói aprópecsenyéről, előtte egy majoránnaillatú virsligazdag frankfurti levessel. Nem is fokoznám tovább az emberi étvágyat következzen inkább az egyik legutóbbi horgászat vezérgondolata: régi ízek, friss alapanyagok.

Mióta a pontyhorgászatban hódít a method és a pellet lett a „mindenható” csemege a Timár Mix is igyekszik tartani a lépést. Egymást követték a pellet boxok különféle ízesítéssel, meg igen magas halolaj/halliszt tartalommal. Ezekhez társultak a csalik a dobozokban, és a különféle locsolók, folyékony aromák. Mostmár az idei tavaszon több versenyen is bizonyította tesztcsapatunk, hogy a saját új receptes konyha kedvére való a halaknak Zsennyétől Palotavárosig, Gyomaendrődtől Adácsig.
Én meg azon gondolkodtam, mi lenne, ha ezúttal egy régebbi receptet elővéve próbálkoznék egyesíteni az újdonságot az évtizedes ízekkel. A módszer maga nem új,  panírozásként ismeri a szakma. Az viszont nem gyakori, hogy egy évtizedes, jól bevált porcsali ízhatásai társuljanak a pellet nyújtotta előnyökkel. Nosza próbáljuk meg!
 
 
 
A helyszín egy gyakori versenyterep, jól halasított víz, de szeszélyes, szinte naponta változó étvágyú és ízlésű halállománnyal. Ezek a halak már jól ismerik a pelleteket, szinte csak azzal eteti őket a horgásznép. Az alap a régebben Elite, ráncfelvarrás után Competition névre hallgató család Carp azaz pontyos változata. Kellemes citromos nápolyi illat fűszeres beütéssel, sárga minimorzsa szemek finomradarált állapotjában, aromatartó zacskóban. (Ha önmagában használnánk, legalább két lépcsőben nedvesítjük! Átrostáljuk!)  Emellé ezúttal egy „semlegesebb” de igen fehérjegazdag pelletcsomag társult ami apró, 2 milliméteres, nem igényel hosszabb áztatást, fokozatos nedvesítést inkább.
 
 
 
Ahogy a képeken is látszik egyszerű dolga van a szakácsnak! Az előnedvesített pelletre csak rá kell szórni a száraz etetőanyagot. Összekeverni, és annyira nedvesíteni csak tovább, hogy összenyomható legyen, épphogy tartson a feederkosárban.
 
 
 
Ja, eddig  nem is említettem, hogy hosszúelőkés feederszereléket küldök pontyvadászatra. Egyrészt azért, mert így több etetőanyag bevitele jobban érvényesítheti a csalogató hatást, másrészt pedig, amikor a halak beszívják, kifújják, szűrik a szemcsefelhőt nagyobb területen terjednek az aromák, mintha csak pellet volna egy method kosárban.
 
 
Jól látszik, hogy a pelletszemek közül és róluk  vízbeérés után leválnak a szemcsék, és mikor a hal megüti fejével a kosarat felhő alakul ki. Ebbe szürcsölnek bele a halak, ennek a környékét járják körül, amíg a kosártól félméterre  a tisztább áttetszőbb vízben meg nem pillantják a nekik szánt falatot.
 
 
 
A csali egy kitűen csábosra színezett, csoki narancs aromájú Timármixes Supercorn kukorica, és időnként, egy szem szétnyomott kanárisárga csemege kukorica.
Alapetetésnek elég 3-4 dobás, majd, ahogy mondani szoktuk:  be a horog….
 
és ki a hal !
 
 
Amikor már negyedórás a szünet ideje távolságot váltani. Egy tizenhektáros tóban úszkáló halcsapat, ami addig a 65 méteres etetésen  tartózkodott odébb állt. Ilyenkor tavasszal amíg még megszik a víz bizony a part irányában indulnak a halak, és gyakran mindössze 4-5 méternyire, az első kisebb töréshez hajaz a versenykör pontyéknál. Gyakorta a termetesebbek foghatók kisebb távolságra! De ha nem figyelsz, csak  integethetsz a botodnak, mire utána kapsz már késő… Erről most szerencsére nincs fotó! ( Jártam már így 3 hét múlva fogta ki egy kajakos kislány Szegeden a feederemet)
 
 
 
Végül is nem volna próba a próba, ha method módszerrel nem kísérelnénk meg a halfogást, annyi különbséggel, hogy a csali itt már egy csoki-narancs ízesítéső Feeder Guru Twist csavart gömböcske amit kis kézimunkával épphogy emelkedővé alakíthatunk horogsúlytól függően. Ismét a benti táv amit már hosszúelőkés kosárral megetettünk. Vajon visszataláltak rá a halak?  Hát persze!
 
 
 
Mozgalmas, élménydús pecát hozott a kísérletezés. Bebizonyosodott, hogy célszerű fokozni a pelletek csalogató hatását. Ha erre egy már a pontyok által kedvelt, önmagában elsősorban az úszós horgászathoz fejlesztett etetőkeveréket, Timár Gábor régi receptjét használjuk nem marad el a siker.