A halak és a vizek egészségére!

A halak és a vizek egészségére!

Az ősz eleji – általában fogásokban gazdag – napokban is gyakori kérdés, hogy milyen etetőanyagra fáj a halak „foga”? Vajon mi csalogatja őket a horgunkhoz, és tartja ott a bandát a célterületen? Számtalan vízparti kísérlet eredményeképpen újabbnál újabb ízvilágú etetőanyagokat próbálgat és sosem hallott aromák garmadájából válogat a horgász. Bekeveri, amit a boltokban kínálnak neki, aztán vár. A hal meg gyakran eszi vagy nem eszi, ha nem kap mást.

Biztosra tehát nem mehetünk még 30 évnyi etetőanyag-gyártási tapasztalattal a hátunk mögött sem, viszont odafigyelhetünk arra, hogy egészségesebb, kevésbé zsíros legyen a halhús, a betegségekkel szemben ellenállóbb a hal, és tisztább, élhetőbb a víz. Ezért indítottuk el tudományos háttérrel, a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatóinak segítségével a Fish Health, vagyis a halegészség programot. Ez a mi felelősségvállalásunk a halakért és a vizekért a horgászok aktív közreműködésével.

1_PR_Timar_21_09_DSCN8390.jpg

 Így keverünk

Amióta nyár elején megjelent a háromféle Fish Health etető sokan megkerestek bennünket: jó-jó, pártolják a nemes ügyet, de hogyan kell ezekkel a kajákkal horgászni, mi a teendő az eredményesség érdekében? Hogy precíz receptet adhassunk a Fish Health-et választóknak, horgászat közben kerestük a válaszokat.

Az első és talán az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy hogyan keverjük. Timár Szabolcs szerint nem kell ide fúrógép. A finomra őrölt keverékek kézzel, egy vödörben egy perc alatt kellően benedvesíthetők. Az egykilós etetőanyaghoz, mindhárom fajta esetében egyaránt 3-3 deciliter víz szükséges. Aztán pár perc pihenő után csak fröcsköljünk rá még egy keveset és készen is van.

Az bizonyára feltűnik a rutinosabb pecásnak, hogy általában 4-4,5 deciliter a szükséges vízmennyiség egy kiló etetőanyaghoz. A Fish Health esetében azért elég a kevesebb víz, mert éppen a speciális adalékanyagot hordozó gabonaőrlemény – hétköznapi nevén a korpa – jelentősen lazít a keveréken, ami a methodkosaras horgászatnál kifejezett előny. Ahogy az angol horgász mondaná „fluffy”, azaz pelyhesebb, könnyedebb lesz az anyagunk. 85 deka etetőanyaghoz 15 deka adalékot keverünk minden zacskóba. Magát az adalékot külön kis csomagban is meg lehet vásárolni, hiszen ha valakinek más etető a kedvence, de törődik a halak egészségével, nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy maga keverje be a vizek algásodását is mérséklő adalékot. Érdemes tudni, hogy ezek, az egyetemi szakemberek által is ajánlott etetőanyagok, egymással és más etetőanyagokkal is keverhetők, magokkal, csontival vagy vágott gilisztával is dúsíthatók.

 2_PR_Timar_21_09_DSCN8580.jpg

Próbapeca

Szabolcs egy kétrészes Timár Mix ­Feeder Guru pálcát választott a horgászatra, amit még az etetőanyag-keverés előtt felszerelt. 30 grammos saját márkás method­kosárból, nyeletőfék nélküli precíz orsóból, csalitüskés, 10-es méretű horogból állt a mondhatni mezítlábas cucc. Az etetőanyagok bekeverése gyorsan megtörtént. A három különböző színű és illatú etetőanyag édes, gyümölcsös és savas ízben képezi a választékot. A horgászat elején persze még kérdéses volt, mi a napi nyerő, de mint kiderült egyikkel sem tettünk volna rossz lóra hiszen mindhárom adta a halat. 

14_PR_Timar_21_09_IMG_9895.jpg

Az elsőként kevert Method Carp, a csokoládé-narancs illatával már a keveréskor kedvet csinálhat egy délutáni kávé melletti sütizéshez. Az epres-málnás Red Carp keverése közben a hőségben az eperfagyira gondol az ember. A Yellow Carp, vagyis az ananász-vajsav aromájú inkább a halak ízlése, gondolkodjanak hát a pontyok, hogy számukra mihez hasonlít.

15_PR_Timar_21_09_IMG_9906.jpg

Nem kellett sokáig várni a feleletre, a trikolórból a citromsárga hozta az első halat. Aztán a narancssárgát is gyorsan megtalálták a potykák, a nap etetőanyaga azonban ezúttal a pirosra színezett eper- és málnaízű keverék lett. A csalitüskén a csoki-narancs ízesítésű golyócska hódított. 

16_PR_Timar_21_09_IMG_9923.jpg

A karcsú bottest spicctagja szépen bólogatott kivédve a termetesebb halak fejrázásait is, így nem volt halvesztés. A halak védelmére manapság egyre több gondot fordít a horgász. A szakáll nélküli horoggal is legalább olyan könnyen lehet pontyot fogni, mint a hagyományossal, viszont a szabadítás nem roncsolja a hal száját. A merítőhálóból gumírozott és jókora méretű használatos, hogy ne akadjon a bognártüske vagy a farok alatti úszó. Halbölcső vagy pontymatrac nélkül inkább el se induljunk, mert a legtöbb vízen már kötelező a használatuk. Aki mindezt megszokja annál már a természetes vizeken horgászva is alapvetővé válik a halvédelem. Ebbe a sorba illeszkedik a Timár Mix Fish Health programja is, szövetségesül hívva a környezettudatos horgászokat. 

12_PR_Timar_21_09_DSCN8715.jpg

 

Nem csodaszer, de…

Pár óra alatt, jó néhány szép pontyot sikerült fogni, így nem is nagyon volt idő azon meditálni, hogy végső soron a mai horgászattal a baktériumos és gombás betegségekkel szemben tesszük ellenállóbbá a hal­állományt. Pár hét múlva pedig az elfogyasztott adalékanyagnak köszönhetően mérséklődhet a halhús zsírtartalma is. Csodaszerről van szó? Dehogy! A négyhetes fermentációs periódust követően alakul ki az adalék végleges formája, ahogy azt dr. Hegyi Árpád kutatótól tudjuk. Maga a víz is jelentősen profitál a horgászatból, hiszen az adalék­anyag miatt kevesebb káros gáz képződik és mérséklődik az algásodás folyamata. Tehát nemcsak a halakra, de a vízben lezajló élettani folyamatokra is kedvezően hat. Fontos megjegyezni, hogy sikerült ezeknek az etetőanyagoknak az árát az ezerforintos lélektani határ alatt tartani, így számíthatunk arra, hogy a programunk nyomán mind a halak, mind a vizek jobb egészségben várhatják a horgászokat.